Heeft u naar aanleiding van dit e-zine over de groensector ideeën voor nieuwe initiatieven en/of samenwerking of heeft u vragen over een van de initiatieven of verhalen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te verkennen en/of u in contact te brengen met de juiste partner.
Mail onsIn de praktijk
Samenwerking zorgt voor meer instroom en baanbehoud bij groene werkgevers
Werken in het groen biedt goede instapkansen voor werkzoekenden. Nu de banen in de sector steeds uiteenlopender worden, ontstaan er meer doorgroeikansen. In onder andere Noord-Holland werken UWV en gemeenten al vele jaren nauw samen met Herenbos, een uitzendorganisatie met een opleidings- en re-integratietak. Dit om werkzoekenden aan nieuw werk te helpen én om ze aan het werk te houden, ook in de traditioneel rustigere seizoenen.
“Naast mensen aan banen helpen, is aan het werk houden ook belangrijker geworden”
De publiek-private samenwerking groeide sinds het ontstaan van de 35 arbeidsmarktregio’s in 2012. “De laatste jaren is onze samenwerking sterk geïntensiveerd,” schetst adviseur werkgeversdiensten Dennis Zutt van WerkgeversServicepunt (WSP) Noord-Holland Noord. “Dit komt vooral doordat we als samenwerkingspartners elkaar steeds beter hebben leren kennen en begrijpen.”
Uiteenlopende banen
Werkzoekenden die interesse hebben voor werken in de groensector worden voorgesteld bij Herenbos, dat gespecialiseerd is in de groen- en hoveniersbranche. “Samen kijken we welke talenten iemand heeft. Dit is een goed startpunt en geeft inzicht in waar iemand eventueel heen kan groeien,” zegt projectmanager Yvonne Haisma van de vestiging in Schagen. “Het mooie is dat er steeds meer verschillende banen komen in het groen. De beeldvorming draait nog sterk om de uitvoerende groenvoorziening, maar er zijn veel meer functies. Bij hoveniers voor tuinen, maar ook in het ontwerpen, natuurbeheer, de inkoop en bijvoorbeeld bij kwekerijen. Samen met uitdagingen zoals de klimaatverandering, stikstof en biodiversiteit komen er steeds meer specialistische functies. Bijvoorbeeld in advieswerk over groene aanplant of ecologisch maaibeleid.”
Opleiden en ontwikkelen
Herenbos helpt kandidaten voorbereiden op de nieuwe werkzaamheden. Wie niet direct aan de slag kan, kan eerst werkervaring opdoen in een leerteam. Vijf leerlingen werken hierbij onder leiding van een jobcoach en gaan een dag per week naar school. Hiervoor werkt Herenbos samen met verschillende opleiders en werkgevers. Wil een kandidaat verder studeren, dan kan dat ook. Herenbos is uitvoerder van TRI Groei in groen, waarbij hoveniersbedrijven en groenvoorzieningsbedrijven zijn aangesloten. Herenbos begeleidt bbl- en bol-leerlingen en biedt ze extra groeimogelijkheden, bijvoorbeeld door het behalen van diverse ontwikkelcertificaten in de winterperiode. Zutt: “De voorbereiding is waardevol voor ons omdat Herenbos de behoeften van andere groene werkgevers goed kent. Daarnaast zorgt het opleiden op verschillende niveaus ervoor dat werknemers zich op hun eigen niveau en tempo kunnen ontwikkelen. Want naast mensen aan banen helpen, is werkbehoud ook belangrijker geworden.”
Traditioneel kende de groensector veel seizoenswerkloosheid, maar dit verandert door de minder strenge winters én de grotere diversiteit in banen. Haisma: “Wij letten extra op de inzetbaarheid van medewerkers, zeker als hun werk kwetsbaar is voor uitval door seizoenswerkloosheid. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderhoudsmedewerkers in het groen opleiden voor plantwerk. En zo zijn er meer logische combinaties mogelijk die de inzetbaarheid vergroten.”
Veilig startpunt
Door deze samenwerking worden alleen in de regio Noord-Holland Noord jaarlijks al zo’n veertig werkzoekenden aan werk geholpen. Hierbij is de toegevoegde waarde van Herenbos breder dan het bemiddelen en opleiden van kandidaten. Hun inleenconstructie en begeleiding maakt het voor andere werkgevers laagdrempeliger en veiliger om werkzoekenden vanuit de Participatiewet kansen te bieden. “Werkgevers willen het wel, maar vinden het spannend. Nu kunnen zij en de kandidaten elkaar veilig leren kennen en wij helpen met het regelwerk. De diversiteit van regelingen bij gemeenten is voor werkgevers vaak onbegrijpelijk. Het WerkgeversServicepunt helpt ons weer om voor iedere kandidaat te kijken wat er precies wél mogelijk is. Zo maken we het samen werkbaar.” Na een werkverband bij Herenbos stroomt ongeveer 70 procent van de werknemers door naar een direct dienstverband bij inleners.
Kansen en uitdagingen
Om meer mensen aan werk te helpen, zien de samenwerkingspartners vooral kansen en uitdagingen bij het zicht krijgen op kandidaten. Haisma: “Een deel van de potentiële kandidaten blijft nog buiten beeld, bijvoorbeeld doordat zij geen contact hebben met de gemeente of UWV. Zoals schoolverlaters die nog bij hun ouders wonen of andere werkzoekenden die niet-uitkeringsgerechtigd zijn. Ook voor hen kan werken in het groen kansen bieden om hun eigen bestaan op te bouwen met gezond en fysiek werk, structuur en voldoening en met ontwikkelkansen. Voor statushouders zijn er ook kansen. Daar zit de uitdaging meer in de extra begeleiding in de beginfase en de taalontwikkeling. Daar moet een werkgever gevoel voor hebben. Het zou wel helpen als statushouders vroegtijdig meer werkervaring mogen opdoen. Dat helpt enorm voor hun activering en taalontwikkeling.”
Een belangrijke succesfactor voor de publiek-private samenwerking in Noord-Holland Noord is volgens Zutt en Haisma het wederzijds begrip voor elkaar. Zutt: “Dat is door de jaren heen gegroeid. Dit betekent vooral elkaars situatie begrijpen. Ik wil begrijpen wat werken via Herenbos betekent. Ik heb voor mijn collega’s van de werkzoekendendienstverlening samen met Herenbos ook een ‘Groene ochtend’ georganiseerd, zodat zijzelf kunnen ervaren hoe het is om in het groen te werken. Daarnaast deel ik mijn kennis en ervaringen met mijn collega’s van UWV en gemeenten.” Haisma: “Uiteindelijk is het in ieders belang dat mensen kunnen deelnemen aan de samenleving, ieder op zijn eigen niveau. Werk is daar een heel belangrijk onderdeel van!”