Het werkgeversperspectief

Weener XL creëert samen met groenopleider maatwerktrajecten

“Naast werkkansen, wordt het ontwikkelen steeds belangrijker”

Werken in het groen speelt een belangrijke rol voor regionale werk- en ontwikelbedrijven. De veranderende instroom op de krappe arbeidsmarkt en ambities om medewerkers extra ontwikkelkansen te bieden, zijn grote uitdagingen voor ontwikkelbedrijven. In ‘s-Hertogenbosch werkt Weener XL daarom steeds nauwer samen met opleiders, zoals IPC Groene Ruimte, gespecialiseerd opleider voor de groensector. Werkleider Toon Hol van Weener XL vertelt over de oplossingen.

“Wij zien meer doorstroom naar ander werk en instroom van andere groepen”

Toon Hol van Weener XL

Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Bij de afdeling Groen (en Parkeerbeheer) werken zo’n 240 medewerkers aan het beheer van de openbare ruimte. Ze doen onderhoud aan onder andere gemeenteplantsoenen, speeltuinen, sportvelden en begraafplaatsen. Daarnaast verrichten zij groenwerkzaamheden voor bedrijven, instellingen en particulieren. Door de Participatiewet en de krappere arbeidsmarkt is de instroom van werknemers flink veranderd. “Meer mensen hebben werk gevonden bij reguliere bedrijven. Op zich is dat een goede ontwikkeling, maar voor ons zorgt de verminderde instroom wel voor een uitdaging. Tegelijkertijd zien we medewerkers ook sneller doorstromen naar ander werk. Om dat te compenseren, is er meer instroom vanuit andere groepen, zoals inburgeraars,” vertelt Hol.

Veranderde instroom & teams

Meer instroom van inburgeraars – zoals statushouders – vraagt om andere begeleiding en meer aandacht voor taalontwikkeling. Hol: “Met ontwikkeltrajecten helpen wij onze voorlieden en werkleiders om deze begeleiding te kunnen bieden en we zorgen voor uiteenlopende hulpmiddelen, zoals taalcoaches en vertaalapps. Ook werken we aan een eigen app, waarmee we bijvoorbeeld gemakkelijker korte instructiefilms kunnen gebruiken om werkzaamheden en taken in diverse talen uit te leggen.”

Werken in het groen wordt traditioneel nogal eens gezien als een ‘mannencultuur’. Om dat te doorbreken, werkt Weener XL aan meer diversiteit. Hol: “We proberen meer vrouwen te interesseren voor het vak. Dat zorgt – naast nieuwe instroom – voor meer diversiteit op de werkvloer. We zijn trots op onze ‘voorvrouw’, naast de bestaande voormannen. Dat is ook uitnodigender voor andere vrouwen. Tegelijkertijd helpen we werkleiders en voorlieden om de meer diverse teams goed aan te sturen. En natuurlijk is er veel aandacht voor de medewerkers. We nemen hen mee in hoe we respectvol met elkaar willen omgaan. Dat gebeurt tijdens werkoverleg, maar ook op grotere schaal. We hebben bijvoorbeeld een thematische roadshow met theatervoorstelling gehouden en een toolbox ontwikkeld.”

Samen ontwikkelen

Naast de ontwikkelondersteuning voor teamleiders is ontwikkelen van medewerkers en het vergroten van duurzame inzetbaarheid sowieso belangrijker geworden. “Waar eerder vooral het accent lag op aan het werk gaan, willen we medewerkers nu meer ontwikkelkansen bieden. Bijvoorbeeld met extra opleidingen, cursussen of door het halen van een rijbewijs. Daardoor ontstaan meer doorstroomkansen, bijvoorbeeld naar logistiek werk binnen Weener XL of bij andere werkgevers. Dat is uiteindelijk een win-winsituatie voor iedereen.”

Door de ontwikkelambities is de samenwerking met opleiders, zoals IPC Groene Ruimte, de laatste jaren sterk geïntensiveerd. Deze (private) praktijkopleider is specialist voor werkenden in de buitenruimte. “Naast vaktechnische machinetrainingen en veilig werken, helpen zij ons ook met de verdere ontwikkeling van medewerkers, bijvoorbeeld op het gebied van de omgevingswet of als medewerkers willen leren omgaan met het werken op beeld (RAW-systematiek). Het voordeel van deze opleider is dat wij samen goede maatwerktrajecten kunnen ontwikkelen voor onze mensen. IPC Groene Ruimte kent onze doelgroep goed en ze spelen in op nieuwe ontwikkelingen, machines en de wet- en regelgeving. Ze geven ook bij ons op locatie opleidingen of trainingen met onze machines. Daarnaast zorgen we samen voor maatwerk door goed te sparren over waarop we moeten letten en waar de accenten van een training moeten liggen door de groepssamenstelling of bijvoorbeeld de behoeften van medewerkers.”

Wat is er nodig?

Investeren in de ontwikkeling van medewerkers is volgens Hol een belangrijke stap om meer mensen te interesseren voor werk in de groensector. “Werkgevers kunnen meer kansen bieden met maatwerk in de arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld door meer parttime werk en aangepaste werktijden mogelijk te maken voor wie dat nodig heeft. Alleen door goed te luisteren naar medewerkers, kun je samen ontdekken wat iemand nodig heeft en hoe diegene zich kan ontwikkelen.”

Op hun beurt kunnen werkgevers meer flexibiliteit gebruiken vanuit de wet- en regelgeving, waardoor zij meer mensen kansen kunnen bieden. “De regels en mogelijkheden om extra begeleiding te kunnen bieden aan potentiële medewerkers zijn nog complex en star. Daarin zou meer flexibiliteit en maatwerk mogelijk moeten zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor inburgeraars uit niet-Europese landen. Het zou goed zijn voor hun taalontwikkeling, inburgering en kansen op de arbeidsmarkt als ze eerder al meer mogen werken. Al zouden ze dan maar één of twee dagen per week iets mogen doen. Dat zou iedereen al flink helpen.”

Tips en afraders

Tips

  • Bekijk samen met werknemers welke ambitie en behoefte werknemers hebben.
  • Creëer (samen met opleiders) meer maatwerk voor ontwikkelmogelijkheden.
  • Schep mogelijkheden voor parttime werk en aangepaste werktijden.
  • Geef aandacht aan diversiteit, taal en de cultuur van medewerkers.

Afraders

  • Medewerkers alleen opleiden voor hun huidige functie.
  • Vasthouden aan de oude werkcultuur met weinig inclusiviteit.
  • Vooral bedenken voor medewerkers wat zij nodig hebben.