Initiatieven in de groensector

De uitdagingen in de groensector – zoals duurzame inzetbaarheid, personeelstekorten, maar ook andere manieren van werken met vernieuwde technologie – vragen om nieuwe oplossingen. Ook leden van de alliantiepartners ABU, Cedris, NRTO en OVAL dragen hieraan bij met initiatieven die zij in het hart van de groensector, samen met andere partners, organiseren. Enkele mooie voorbeelden van initiatieven binnen de groensector:

 

1. Technologie: dé groen-app voor inclusief werken

De Groen-app is een manier om goed te monitoren wie, wat, wanneer, waar nodig is voor onderhoud nodig in de openbare ruimte. De app geeft inzicht in welke werkzaamheden moeten gebeuren en op welke kwaliteitsniveau en maakt het werk voor teamleiders, voormannen en medewerkers in het groen eenvoudiger. Deze app zorgt ervoor dat iedereen heel eenvoudig weet waar men naartoe werkt, zodat met vereende krachten een mooi resultaat wordt bereikt..
Dit initiatief is voortgekomen uit het KIT (Kennisalliantie Inclusie en Technologie), een alliantie waar Cedris initiatiefnemer is.

Meer weten?
 

2. Pilot Inzet exoskeletten in het groen

In een pilot-programma onderzoekt TNO – in samenwerking met TINT West-Brabant – hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers in de groenvoorziening. Mensen in fysiek veeleisende beroepen kunnen last krijgen van gezondheidsproblemen en dit kan leiden tot verzuim of arbeidsongeschiktheid. Een exoskelet is een uitwendig skelet dat ondersteuning biedt aan het lichaam. Met verende materialen worden spiergroepen ondersteund. Afhankelijk van het type exoskelet worden specifieke lichaamsdelen, zoals de rug, schouders of nek ondersteund. De inzet van een exoskelet kan daarmee positief bijdragem aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in functies met fysieke werkzaamheden.

Meer weten?
 

3. Groen is NU! Anders werven, met toekomst!

In het groen is het cv allang niet meer leidend. Motivatie en ‘de klik met de sector’ zijn steeds belangrijker. Initiatief voor de groenvoorziening is de campagne Groen is Nu, waarin Herenbos samen met WSP Noord-Holland-Noord één van de initiatieven is waar mensen op verschillende locaties heel laagdrempelig kennis kunnen maken met banen in het groen. Herenbos zorgt dan niet alleen voor een werkplek, maar investeert ook echt in cursussen en opleidingen voor de medewerkers, zodat zij duurzaam inzetbaar worden in het groen. Dichtbij de mens, dichtbij de werkgever en dichtbij de inhoud van het vak.

Meer weten?
 

4. Manifest voor een inclusieve arbeidsmarkt in het Groen

De groensector staat bol van mooie (samenwerkings)initiatieven en een grote diversiteit aan doelgroepen welkom heet op de arbeidsmarkt. Er zijn drempels, die ervoor zorgen dat het niet altijd eenvoudig is om mensen daadwerkelijk aan de slag te laten gaan. In een manifest – geïnitieerd door onder meer VHG en Cedris – wordt aan het nieuwe kabinet duidelijk gemaakt wat nodig is om de inclusieve arbeidsmarkt voor de groensector wél te kunnen realiseren.

Ga naar het manifest
 

5. Een natuurinclusieve samenleving

Koplopers van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en verenigingen hebben met het initiatief Natuurinclusieve samenleving een publiek-private samenwerking opgezet met als doel dat Nederland in 2050 natuurinclusief is. Het belang van groen en natuur – als belangrijk onderdeel in de oplossing voor de problemen in onder meer de gezondheidszorg, het klimaat, de landbouw – wordt daarmee benadrukt. Ook is er aandacht voor de groeiende behoefte aan personeel in de groensector.

Ga naar het initiatief
 

6. Groene hotspots: sterke regionale platformen van onderwijs en bedrijfsleven

Onderwijs, bedrijfsleven en Koninklijke VHG werken steeds nauwer samen om mensen en organisaties in de groensector nog beter te ontwikkelen. Om de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden, is een goede koppeling tussen onderwijs en bedrijfsleven meer dan ooit noodzakelijk. Groene Hotspots maken het mogelijk dat scholen en bedrijven meer met elkaar samenwerken. Het is een vergaande krachtenbundeling op regionaal niveau tussen het groene onderwijs en het bedrijfsleven om samen tot verdere ontwikkeling van het vak en het vakonderwijs te komen.

Met de Groene Hotspots geven VHG en de betreffende scholen invulling aan de wens van de minister om tot krachtenbundeling en samenwerking te komen.

Meer weten?